Bergamotă
Citrus bergamia
Bergamota este cea mai delicată dintre plantele de citrice, necesitând o climă și un sol special pentru a se putea dezvolta. În Grecia, fructele necoapte sunt consumate cu lingura ca desert sau alături de cafea. Uleiul de Bergamotă este unic între uleiurile de citrice și datorită faptului că binedispune și calmează în același timp. Bergamota se utilizează de sute de ani pentru efectul său calmant și de reîntinerire a tenului.
Beneficii primare
- Presat la rece din coaja fructului de bergamotă, uleiul esențial de bergamotă este unic și se obține din cel mai delicat fruct dintre uleiurile de citrice, fiind apreciat pentru calitatea aromei sale.
- Uleiul de bergamotă se utilizează frecvent la masajul terapeutic, datorită acțiunii sale calmante la nivelul pielii.
- Este utilizat într-o mare varietate de parfumuri, creme, loțiuni, săpunuri și produse pentru îngrijirea tenului, datorită parfumului și proprietăților sale calmante.
Ceaiul Earl Grey și Bergamota
Utilizări
- Adaugă una-două picături la loțiunea ta pentru curățarea tenului făcută în casă.
- Aplică-l pe piele la duș și bucură-te de acțiunea sa de purificare a pielii.
- Combină-l cu Ulei de cocos fracționat pentru a obține un ulei de masaj cu efect calmant.
Indicații de utilizare
Precauții
Posibilă sensibilitate cutanată. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Solicită sfatul medicului dacă ești gravidă sau sub tratament. A se evita contactul cu ochii, interiorul urechilor și zonele sensibile. A se evita razele UV timp de 12 ore după aplicare.
Cum funcționează?
Bergamota face parte din familia citricelor. Este cea mai delicată dintre plantele de citrice și se prezintă ca o încrucișare între lămâie verde și grapefruit. În Italia, fructul de bergamotă nu este consumat ca atare de obicei, din cauza gustului său amar, însă în Grecia este consumat ca desert sau împreună cu cafeaua. În mod tradițional, bergamota este cultivată preponderent pentru uleiul esențial, însă, datorită studiilor recente care au arătat beneficiile consumului de suc proaspăt de bergamotă, cererea pentru aceasta a crescut.
Uleiul esențial se obține prin „răzuirea” cojii (ca și cu o răzătoare pentru brânză), folosind echipamente speciale. Aceste echipamente de răzuire sunt scufundate în apă suficient cât pentru a acoperi lamele, iar în momentul răzuirii cojii, uleiul este eliberat în apă. Fructul rămas după îndepărtarea completă a cojii arată ca o minge mică pufoasă. Uleiul este apoi separat de apă într-o centrifugă, unde este procesat cel puțin de două ori.